Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


oktober 2001


Biblioteker med ondt i ytringsfriheden


Informations- og ytringsfriheden er langt fra nogen selvfølge på verdens biblioteker. Det viser den første verdensrapport for bibliotekerne

Bibliotekarer arresteres i Kina, biblioteker ødelægges i Kosova, biblioteker lukker i Zimbabwe, internetcensur i Australien, Shakespeare sortlistes i Sydafrika. Dette er nogle af de mange problemer, som nævnes i den første verdensrapport fra FAIFE. Danmark går heller ikke ram forbi.

FAIFE (Freedom of Access to Information and Freedom of Expression) blev etableret i 1997 som en underorganisation til den internationale biblioteksorganisation, IFLA. Grundlaget for FAIFE er den såkaldte Copenhagen Declaration fra 1997 (se Søndag Aften Arkiv).

Efter et par års arbejde har organisationen nu offentliggjort den første verdensrapport. Rapporten omfatter 46 lande fordelt i alle verdensdele. Det er cirka en tredjedel af de lande, som man har forsøgt at få oplysninger fra. Landerapporterne er udarbejdet ud fra et flertal af kilder i de enkelte lande - som regel ikke-officielle kilder.

Rapporten angiver konkrete problemer i de konkrete lande - men kan også, trods de mange landerapporten som savnes, bruges til at sammenfatte regionale tendenser. Og rapporterne kan tydeligvis ses som et spejl af de enkelte landes politiske status - krige, magtskifte, religion og ideologier har væsentlig betydning for ytringsfriheden.

Østeuropa savner penge

De vestlige demokratier har generelt få problemer med at sikre ytrings- og informationsfrihed. Der meldes om enkeltsager, som primært berører de vanskelige spørgsmål om, hvordan man takler politiske og moralske ekstremer. Og der meldes om et antal sager, hvor de vestlige demokratier endnu ikke har afklaret, hvordan man skal håndtere de nye udfordringer som er fulgt med internet. Rapporten kritiserer brugen af internetfiltre i eksempelvis Danmark og Australien (se Søndag Aften Arkiv).

Rapporten foreslår, at IFLA etablerer en professionel kodeks for håndtering af filtre til internet. Fra England nævnes et eksempel, hvor politiet konfiskerede en bog med fotografier af Robert Mapplethorpe på biblioteket på University of Central England.

I Østeuropa er det store problem mangel på penge til biblioteker. Hvor andre menneskerettighedsovervågere ofte ser politisk funderet vold mod journalister og lukninger af medier, så peger FAIFE-rapporten udelukkende på bibliotekernes mangel på penge. Der er brug for bedre materialesamlinger, bedre uddannede bibliotekarer. De østeuropæiske biblioteker har været aktive til at få åbnet tidligere lukkede biblioteker og arkiver.

I Afrika er billedet anderledes. Her spiller censur og overtrædelse af menneskerettigheder en væsentlig rolle i den daglige politik. Her er problemerne hyppigt grundlæggende: analfabetisme og mangel på biblioteker. De eksisterende biblioteker er tit knyttet til skoler. Det nye Sydafrika med konstitutionel ytringsfrihed ses af mange som et godt forbillede for resten af kontinentet. Men også i Sydafrika meldes om problemer, for eksempel er værker af Nadine Gordimer og Shakespeare fjernet fra skolebiblioteker - af ideologiske årsager.

FAIFE-rapporten lægger op til, at IFLA skal styrke arbejdet med ytrings- og informationsfrihed. Biblioteker i fattige regioner skal sikres penge. Og man skal etablere internationale retningslinjer for biblioteker og internet.

Søndag Aften 10/2001

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007




 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.